ETERIČNA ULJA

Eterična ulja

Poznajemo li dovoljno dar i vrijednost čarobnih kapljica iz prirode?

Biljke u prirodi proizvode eterična ulja u laticama, listovima, plodovima, korijenu i kori u svrhu zaštite od nametnika, bolesti, hladnoće, privlačenja oprašivača, stvaranja energetskih rezervi za preživljavanje u teškim uvjetima te kako bi spriječila dehidraciju u vrućim klimatskim prilikama.

Znanost učestalim istraživanjima dokazuje njihovo korisno terapeutsko djelovanje.

Eterična ulja imaju snažan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje, kao i na emocionalni i duhovni vid, a moćno djeluju na stres kroz svoje mirise i apsorpciju u tijelo kao svojstvo smirivanja i uravnoteženja (bergamot, geranij, kamilica, lavanda, mažuran..).

Svojim mirisom djeluju na raspoloženje i emocije putem receptora u nosu jer informacija koju nosi miris eteričnog ulja direktno odlazi u mozak, a u eteričnim uljima postoji i skriveno feromonsko djelovanje.

Eterična ulja su nemasni, prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka koji su dobiveni destilacijom, ekstrakcijom ili drugom metodom izolacije iz biljaka, a pronalaze se u žlijezdama biljke, njihovim venama, vrećicama i žljezdanim dlakama. To su lako hlapljive, zapaljive, tekućine, netopive u vodi, ali topive  u biljnim uljima, mastima, alkoholu i eteru.

Dijelovi biljaka koji prolaze proces izolacije, destilacije ili ekstrakcije su cvjetovi, osušeni pupoljci, listovi, stabljike, trava, drveni dijelovi, kore, korijenje, biljne smole, lukovice, sjemenje i plodovi.

Svako eterično ulje ima energiju kojom se može djelovati na energetsko polje. Eterična ulja mogu u isto vrijeme djelovati na više razina i zbog toga su korisni alati u aromaterapeutskom holističkom pristupu koji pokušava dovesti sve aspekte osobnosti klijenta u ravnotežu i na taj način djelovati na očuvanje zdravlja svakog čovjeka.

Podjela po kemijskom sastavu značajna je u terapeutskom radu, a klasifikacija eteričnog ulja odvija se prema najzastupljenijem kemijskom spoju, a to su terpeni, oksidi, alkoholi, esteri, fenoli, ketoni i dr. Svi kemijski sastojci eteričnog ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe te na hormonalni i živčani sustav.

 

Među eteričnim uljima najveći spazmolitici su: eterično ulje petit grain, lovor, limunska metvica, muškatni oraščić, bosiljak kt.metil-kavikol i slično.

Eterična ulja koja služe kao analgetici između ostalih su: eterično ulje klinčića,paprene metvice,crnog papra i ružmarin cineol.

Ulja koja služe kao diuretici su između ostalih: eterično ulje đumbira, grejpa,lovora,borovice,čempresa i cedra.

Eterična ulja kao što su ulja od na primjer bijelog bora, kadulje, muškatne kadulje, komorača, čempresa i geranije, imaju hormonalno djelovanje.

I konačno, eterična ulja od lavande, sandala, tamjana, mirte, naranče, vetivera,melise i ylang ylanga imaju umirujuće, odnosno sedirajuće djelovanje.

Terapeutske osobine eteričnih ulja su:

 • antiseptičko djelovanje
 • probiotičko djelovanje
 • balansirajuće djelovanje
 • sinergično djelovanje
 • ublažavajuće djelovanje

 

U pojedinim eteričnim uljima pronađeni su idući terapeutski učinci:

 • protuvirusno djelovanje
 • protuupalno djelovanje
 • opuštajuće djelovanje
 • protu dehidrirajuće djelovanje
 • stimulirajuće djelovanje
 • pobuđujuće djelovanje
 • utjecaj na ljudski hormonalni sustav

Način upotrebe eteričnog ulja ovisi o konkretnoj tegobi koja je tretirana, općem stanju klijenta kao i o rezultatu koji želimo postići. Eterična ulja koriste se na iduće načine: inhalacija, masaže, kupke, komprese ili oblozi, mogu se koristiti i oralno (u obliku melata, kapsula, tableta), vaginalno u obliku vagitorija ili rektalno u obliku supozitorija.

Eterična ulja NIKADA se ne nanose nerazrijeđena na kožu ili bilo koji drugi dio tijela, osim eteričnog ulja lavande i čajevca (izrazito lokalno i na malim površinama).

Ulje lavande, jedno od najsvestranijih, smatra se djelotvornim u liječenju više od sedamdeset stanja,a cijeni se već tisućama godina.Ta grmolika trajnica šiljastih listova i ljubičastoplavih cvjetova već se tisućama godina koristi kao ljekovita trava i eterično ulje.Poznata je po svježem,

Izrazito cvjetnom mirisu, a najbolje eterično ulje potječe iz Francuske.Kao ulje za kupanje bilo je popularno među Rimljanima, koji su zaslužni za njezino širenje po Europi.Smiruje i opušta te je univerzalno blagotvorna u liječenju raznih stanja.

Botanička porodica: Lamiaceae (Labiatae).

Dio biljke koji se koristi: Cvjetovi

Postupak dobivanja ulja: Parna destilacija.Ekstrakcija pomoću otapala daje apsolut.

Glavni kemijski sastojci: Više od sto sastojaka, uključujući linalil acetat (do 40%), pinen, limonen, linalol i lavanduol.Alpska lavanda uvijek je bogatija esterima nego biljke koje rastu na nižim nadmorskim visinama.

Zemlja podrijetla: Potječe iz Sredozemlja.Danas se uzgaja širom svijeta, osobito u Engleskoj,Francuskoj, na području bivše Jugoslavije, Bugarskoj,Maroku,Australiji i Tasmaniji.

Nota: Srednja

Intenzitet mirisa: Srednje jak.

Dobro se slaže: S većinom ulja, ali osobito s citrusnim i cvjetnim uljima, kao i s muškatnom kaduljom, geranijem,pačulijem i vetiverom.

Svojstva: Antidepresiv, antiinflamatorik, antiseptik, antispazmodik,baktericid,antivirotik, uravnotežuje, smiruje, dekongestiv, opušta, sedativ, ublažuje i tonizira.

Najčešći oblici primjene:

 • Kožni poremećaji: Akne, čirevi, herpes na usnama, dermatitis, ekcem, uši, osip, favus i sunčeve opekline.
 • Djelovanje:  Potiče iscjeljivanje i pospješuje rast stanica, ubrzava stvaranje nove, zdrave kože.Ujedno je djelotvorno protiv kožnih parazita.
 • Dišni sustav:  Astma, bronhijalna kongestija, prehlada, gripa, grlobolja
 • Djelovanje: Djeluje kao antispazmodik, olakšava disanje,
 • Cirkulacija, mišići i zglobovi: Mišićna bol i reumatizam
 • Djelovanje: Ublažuje i djeluje protuupalno.
 • Živčani sustav: Glavobolje, nesanica, promjene raspoloženja i živčana napetost.
 • Djelovanje: Ublažava, uravnotežuje i smiruje.Može pomoći kod jakih emocija kao što su ogorčenost, razdražljivost, živčana tjeskoba, panika i nesanica. Ako se koristi u prevelikoj koncentraciji, ima suprotan učinak-stimulira i razbuđuje.
 • Sigurnost: Nije toksično, ne nadražuje i ne izaziva preosjetljivost.Ovo je jedno od rijetkih ulja koje je moguće nanaositi na kožu nerazrijeđeno-pažljivo ga nanjeti na podrjučje koje je potrebno liječiti.Ne primjenjivati na trudnicama u prva tri mjeseca trudnoće.

Izvor:/Aromaterapija Sveobuhvatni priručnik/JoannaHoare/

Ovo malo stablo ili grm podrijetlom iz Australije Aboridžini ga već dugo koriste zbog njegovih antiseptičnih svojstava. Listovi su nalik iglicama, a cvjetovi žuti ili ljubičasti. Imenom čajevac nazivaju se svi pripadnici porodice Melaleuca, uključujući kajeput (M.cajeputi) i niauli (M.viridiflora). Eterično ulje je svijetle žućkastozelene boje te prodornog antiseptičnog mirisa.

“Najmedicinskije” je eterično ulje, univerzalno djelotvorna prva pomoć. Među eteroičnim uljima jedinstveno je i po tome što mu je utvrđena djelotvornost protiv sve tri kategorije infektivnih organizama: bakterija, virusa i gljivica. Ravensara aromatica je manje poznato ulje koje s čajevcem dijeli mnoga svojstva, ali ne miriše toliko jako. Osobito je djelotvorno u antivirusnom svojstvu.

Botanička porodica: Myrtaceae

Dio biljke koji se koristi: Listovi i grančice.

Postupak dobivanja ulja: Parna ili vodena destilacija

Glavni kemijski sastojci: Terpen (najmanje 30%,cineol) (ne više od15%), Pinen,terpineni,cimen,seskviterpeniseskviterpenski alkoholi.

Zemlja podrijetla: Potječe iz Australije.Druge vrste uzgajaju se i drugdje ,ali ne i M.alternifolia.

Nota: Gornja

Intenzitet mirisa: Vrlo visok.

Dobro se slaže: S čempresom, eukaliptusom, geranijem, đumbirom, borovicom, lavandom,limunom, mandarinom, narančom, ružmarinom i timijanom, ali zbog jakog mirisa ovlada mješavinom.

Svojstva: Antibiotik, antimikrobik,antiseptik, antivirotik,bakteroicid,ekspektorant, fungicid,insekticid,stimulant i dijaforetik.

Najčešći oblici primjene:

Kožni poremećaji:  Akne, osipi,masna koža, ugrizi i ubodi,perut, uši i gljivična infekcija stopala.

 • Djelovanje: može se koristiti u liječenju prištića i akni (u kombinaciji s lavandom) Ako se štapićem za uši nanese na središte gnojnog mjehurića, brzo će ublažiti problem.Moguće ga je primjenjivati na ugrizima te ubodima kukaca.
 • Imunološki sustav: Prehlada, gripa, groznica i infekcije.
 • Djelovanje: Kao vrlo učinkovit stimulant imunološkog sustava, pomaže pojačati obranu tijela od uljeza.
 • Dišni sustav:  Astma, bronhitis, kašalj i sinusitis.
 • Djelovanje: Primjenjivati u ovlaživaču s ciljem inhalacije kod začepljenih nosnih puteva i dišnih infekcija
 • Sigurnost: Nije toksično, ne nadražuje, ali u nekih pojedinaca može izazvati preosjetljivost. Koristiti umjereno.

Izvor:/Aromaterapija Sveobuhvatni priručnik/JoannaHoare/